Fira födelsedagsbarnet med ett smidesevent.

Besök smedjan och prova på järnsmide. Smid en liten produkt som t.ex. kapsylöppnare, smycke eller grillspett.

Järnsmide brukar vara en mycket uppskattad present till den som fyller år eller ska vandra fram till altaret för att byta ringar. Fler exempel på saker i svartsmide att göra i smedjan kan vara:

  • Krokar till hemmet
  • Kniv Ljusstake till hemmet
  • Dörrkläpp till dörren
  • Skohorn
  • Kapsylöppnare 

Möjlighet till kringaktiviteter eller andra skräddarsydda lösningar går att få. Jag samarbetar med traktens andra turistföretag och kan därför erbjuda aktiviteter förutom järnsmide. Jag sätter gärna ihop ett paket som passar för just er. Kan till exempel vara fiskeutflykt, björnsafari, skinnhantverk, tova m.m Vill hela kamrat-gänget prova på att smida så går det fixa också.

Grupp-packet smide utan övernattning. (max 10 personer)

2 timmar smide

Material & bränsle ingår.

Pris 2900 kr/ grupp

4 timmar smide

Material & bränsle ingår.

Pris 4500 kr/ grupp

8 timmar smide

Material & bränsle ingår.

Pris 7500 kr/ grupp

Smide några gånger

Det går också att boka några kväller eller helgtider löpande för att träffas några gånger i smedjan och förkovra er.

Grupp-packet smide med övernattning. (max 10 personer)

2 timmar smide + 1 natt

Boende 1 natt i stugby

Material & bränsle ingår

Pris 3900 kr/ grupp (över 6 personer + 1000kr)

4 timmar smide + 1 natt

Boende 1 natt i stugby

Material & bränsle ingår

Pris 5500 kr/ grupp (över 6 personer + 1000kr)

8 timmar smide + 1 natt

Boende 1 natt i stugby

Material & bränsle ingår.

Pris 8500 kr/ grupp ( (över 6 personer + 1000kr)

Extra natt

Det går också att boka till en extra natt så ni får uppleva en hel weekend i vackra Orsa. Besöka skogen, Helvetesfallet eller åka en skidtur i Grönklitt

Smeden i maskopi med Djävulen?


Smeden i gamla bondesamhället var en av de viktigaste kuggarna i byn. Till smeden gick man för att få sina verktyg reparerade, men också för att dra ut onda tänder och slippa tandvärk. Vi pratar om en inte allt för avlägsen historia då min far som nu är i 80-årsåldern berättade för mig att han fick lov att gå till bysmeden som tog tången och drog för allt vad tygeln höll.Eftersom smeden var en så central gestalt och gärna ville hålla sina yrkesknep hemliga så ansågs smeden ofta vara vresig, otrevlig och i maskopi med djävulen. Ett ryckte som han gärna levde upp till så att ingen skulle våga vara allt för nyfikenÅ andra sidan om man frågar den äldre generationen så har alla någon far eller farfar som har varit smed och säkert har de hållit på med smide. Eftersom det inte gick gå till butiken och köpa nytt i parti och minut som vi gör idag så var alla mer eller mindre tvungna att klara av lite grundläggande metallarbete för att inte jord- och skogsbruket skulle bli stillastående.