En kris kan slå undan planer på helg/semesteraktivitet

Att alltid ha radarn på för att en kris kan slå undan planer på helg/semesteraktiviteter hör till mer regel än undantag i min familj. Sedan är väl inte ett utbrott eller härdsmälta liktydigt med en världsomfattande pandemi men det jag vill få fram är att flexibilitet är något av ett ledord som förälder till barn med NPF.

Det spelar liksom ingen roll hur mycket jag förberett eller planerat allt uti minsta detalj, till syvende och sist så är det dagsformen som styr huruvida det blir som planerat eller inte. 

Kris liksom konst är i betraktarens ögon

Låt oss slå fast att en kris kan va olika former av kris. Tänk dig den lille parveln som just fått sin första mjukglass utav mormor när den bristande simultankapaciteten låter asfalten smaka på glassen. Istället för att den ljuva känslan på tungan av glassen så är katastrofen ett fullbordat faktum. Möjligtvis kan en viss tröst vara att mormor köper en ny glass så man får en andra chans, men om mormor istället valde att säga "nu ser du hur det går om man inte koncentrerar sig på uppgiften, du får lära dig av det här", samtidigt som hon tog en stor sked av sin egen glass. Ja hur skulle den krisen utvecklat sig måntro. I värsta fall har smaken för mjukglass och det roliga med att köpa glass med mormor för alltid fått sig en knäck.

Hur hanteras kriser?

Läs inte det här stycket och tro att du ska svar på frågan för hur många teorier jag gjort mig så har jag inte hittat facit och lösningen tenderar att va högst variabel.

Många är de gånger jag känt mig uttittad av andra föräldrar eller blivit kritiserad av vänner och släktingar för att jag daltat, curlat och varit allt för slapphänt med min grabb. Låt oss säga att en viss känd hamburgerrestaurang räddat många luncher på resande fot eftersom toleransnivån på den är större än på 4-stjärniga restauranger.

Men vari sitter egentligen skillnaden på mjukglass i asfalten i 3-årsåldern och den nya telefonen som tappas och spricker i 12-årsåldern. Många skulle då börja raljera över att man utvecklas med åren och lär sig strategier för att ta motgångar och klara av svåra situationer. 

Men om ens handikapp just sitter i svårigheten att utvecklad de färdigheterna och lära sig av motgångarna, så är den enklaste och kanske också ibland enda lösningen att hiva fram den tunna plånboken och fixa en ny telefon för husfriden och de själsliga ärrens skull.

Det är inte enkelt att dra en gräns och hela tiden en balansgång på knivseggen kring att lösa kriser. Viktigt att alltid komma ihåg är att en kris är en kris när den är en kris för den som drabbas, oavsett om det är mjukglass, telefon, rostigt avgassystem på bilen eller en pandemi.

De flesta av oss vuxna har förmågan att sätta saker i förhållande till varandra och inser att det är skillnad på ett stenskott på nya bilen och en väldigt mycket för stor explosion i Beirut. Den förmågan har inte alla våra barn hunnit utveckla och hur den förmågan utvecklas är inte bara knytet till åldern.

Sedan är det dimensionen med syskon

I exemplet ovan med att köpa en ny telefon när den går sönder så vore det väldig enkelt om plånboken var fet och han enda barnet. I den faktiska verkligheten ser det snarar oftast ut så att den ensamstående föräldern (ja det är otroligt vanligt att föräldrar med NPF-barn separerer), får gå på socialbidrag, a-kassa och leva på existensminimum och ta hänsyn till de övriga syskonens behov av t.ex. nya skor och känsla av att det är orättvist när bror/syster får två nya telefoner på kort tid.

One Reply on “En kris kan slå undan planer på helg/semesteraktivitet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *