Barnens aktiviteter och träningar är inställda

Å ena sidan, å andra sidan

Mina grabbar är som jag nämnt i något inlägg tidigare tvillingar. Så in i bängen enäggstvillingar och kloner av varandra, så vi under första månaderna fick ha en tånagel målad på en av dem. 

Jamen jag menar, hur skiljer man de annars åt. det går ju inte ens ta ett dna-test om man skulle blanda ihop dem.

Med det sagt så förstår ni att när de stod på GÅ-rutan i livets monopolspel så var utgångsläget hyfsat likvärdigt.

Succesivt började det utkristallisera sig en skillnad i det fysiska och sociala behovet hos dem och med facit i handen kanske man som förälder borde ha förstått tidigare, men som ni känner till så blir man lätt hemmablind. Dessutom så brukar vanligtvis dessa diagnoser börja skina igenom och bli ett problem först i 6- års åldern. Huruvida det har att göra med att skolan börjar då eller inte har jag inget forskningsbaserat svar på men personligen tror jag det kan ha ett samband. 

Min grabb började skolvägra i 6-årsverksamheten som i hans ögon inte räknades som skola eftersom den börjar först i första klass. När han förklarade för mig varför så sa han. "Inte får jag leka som på dagis utan jag måste sitta still, men inte får jag lära mig läsa eller skriva för det gör vi först i åk 1 när vi börjar skolan. Så pappa, varför ska jag gå dit och va där?" 

Behövs den fysiska aktiviteten?

Tänker inte gå in något djupare på det som är så självklart utan länkar istället till sommarprataren Anders Hansen och rekommenderar er om ni inte redan läst den att läsa böckerna "Hjärnstark" och "Fördel ADHD" som han skrivit.

Sedan undrar jag om det bara är här i Orsa som individuella åtgärdsprogram när skoldagen blir jobbig innebär att man plockar bort de praktisk estetiska ämnena ur barnets schema eftersom det inte är kärnämnen. Jag gissar att så är fallet i de flesta kommuner och skolor. Kommer att skriva lite mer om det i ett kommande blogginlägg.

Det som skiljer mina två grabbar åt är inte hur mycket spring i benen de har eller behovet av att ta en fysisk paus från dataskärmen. Behovet av fysisk aktivitet med andra skiljer sig dock åt oerhört mycket. Den ena går gärna aktiviteter i grupp, för tillfället inne i tennis efter en kort karriär som pingisspelare. Den andra uppskattar istället en fisketur på tu man hand, gärna till en tjärn med inplanterad fisk så det nappar bra utan långa väntetider. Gissa vem som är NPF:aren?

One Reply on “Barnens aktiviteter och träningar är inställda”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *