Uteservering, gärna i gränden.

Ja visst är det så att sitta på en uteservering kan va bättre för att luftburen smitta inte ska landa på just ditt kavajslag och söka sig in i din näsa. Kan man dessutom sitta i gränden bredvid eller kanske till och med bakom restaurangen så då är det riktigt NPF-anpassat också.

Kanske finns en anledning till att jag själv innan jag fick barn hellre tog min lunch på något fint ställe i skogen än på lokala restaurangen. Jag menar att lunch eller middag ska ju va en trevlig, uppvilande och energiboostande åtgärd så kroppen och hjärnan orkar hålla ut till John Blund anländer (om han nu behagar anlända).

Om vi leker lite med tanken

Du har ägnat några timmar åt att studera kvantfysik på Kinesiska muren. Försökt urskilja din lärares föreläsande från det övriga sorlet av olika språk och dialekter, tror fanken att Knatte, Fnatte & Tjatte också var där och smällde med näbbarna.

Samtidigt måste du parera mellan alla vassa armbågar av alla andra besökare på Kinesiska muren och framförallt akta dig från att ramla över kanten. Hur sugen är du sedan på att inta din lunch på Himmelska Fridens torg vilket har en kapacitet på en miljon människor och naturligtvis är Knatte, Fnatte & Tjatte där också.

Det är nog ungefär så som måna av våra skolbarn känner det när klockan ringer för lunch i skolmatsalen. 

tourists-great-wall-of-china-chinese-famous-heritage-landmark

Hur kan vi vuxna begära att ett litet skolbarn ska kunna tillgodogöra sig lunchen, känna suget efter god mat och efter lunchrasten va "fit for fight" igen och redo för nästa lektion kvantfysik på Kinesiska muren.

Hur kan vi vuxna självgående individer begära det av elever som tycker att en samling på 5 personer är i största laget. Hur kan vi vuxna självgående tänkande individer med ansvar för de små ej färdigutvecklade skolhjärnorna som sitter längst upp på varje elev begära det när vi själv inte skulle välja en sådan miljö att äta i om vi hade ett val. Ett val vi oftast har just för att vi är vuxna men ett val som våra barn inte har för att de är barn och förväntas anpassa sig i rådande omständigheter och ramar som vi vuxna satt upp.

Vem bestämde att en stor skolmatsal med öppen planlösning så att alla ser alla var det optimala sättet för våra skolelever att få en välförtjänt paus från slitet med korvstoppandet av kunskap.

Kommunalpolitiker i en skolmatsal

När jag själv arbetade i skolan så var man schemalagd på pedagogisk lunch för att integrera med eleverna och finnas tillgänglig ifall någon konflikt eller liknande dök upp.

Men de gångar jag inte hade pedagogisk lunch och fick betala för att äta i matsalen så hade jag ju ett val och det var långt ifrån alltid att sätta mig i den miljön. För att min vuxenhjärna skulle få lite lugn och ro så satt jag väll hellre med den medhavda matlådan i personalrummet eller gick ut på den lokala restaurangen vilket i stressjämförelse med skolmatsalen var som tagen ur en sång av Tomas Ledin.

Jag gav faktiskt som förslag till kommunpolitikerna att de kunde klubba för att få äta gratis pedagogisk lunch de också så skulle det resultera i fler vuxna i skolmatsalen och kanske lite lugnare klimat på köpet. 

Hur sugna var de på det tror ni?

One Reply on “Uteservering, gärna i gränden.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *